Vol. 27 Núm. 3 (2011)
Notas científicas

Artrópodos componentes de la dieta de guajolotes de traspatio en el estado de Michoacán, México

Fátima Tobajas-Andrés
Instituto de Investigaciones Agropecuarias y Forestales, Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo, Km. 9.5 carretera Morelia-Zinapécuaro, Tarímbaro, Michoacán, 58880, México.
Aureliano Juárez-Caratachea
Instituto de Investigaciones Agropecuarias y Forestales, Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo, Km. 9.5 carretera Morelia-Zinapécuaro, Tarímbaro, Michoacán, 58880, México.
Samuel Pineda
Instituto de Investigaciones Agropecuarias y Forestales, Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo, Km. 9.5 carretera Morelia-Zinapécuaro, Tarímbaro, Michoacán, 58880, México.
José Isaac Figueroa
Instituto de Investigaciones Agropecuarias y Forestales, Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo, Km. 9.5 carretera Morelia-Zinapécuaro, Tarímbaro, Michoacán, 58880, México.

Publicado 2011-12-05

Cómo citar

Tobajas-Andrés, F., Juárez-Caratachea, A., Pineda, S., & Figueroa, J. I. (2011). Artrópodos componentes de la dieta de guajolotes de traspatio en el estado de Michoacán, México. ACTA ZOOLÓGICA MEXICANA (N.S.), 27(3). https://doi.org/10.21829/azm.2011.273786

Resumen

This note presents the arthropods as part of the diet of creole turkeys reared in backyards. Fifty turkey crops collected from five physiographic regions of Michoacan were examinated; half of them collected during rainy season and the other half during dry season. Arthropods were found only in turkey crops obtained in rainy season, being adult and immature stages of insects (Hymenoptera, Hemiptera, Coleoptera, Lepidoptera) and myriapods (Diplopoda) the common groups component of the diet of backyard-reared creole turkeys.