Density of Mazama gouazoubira (Artiodactyla, Cervidae) in a national park of the northeast of Argentina

Verónica Lorena Romero, Mario Luis Chatellenaz

Resumen


The Mazama gouazoubira population density was estimated in the Mburucuyá National Park (Corrientes, Argentina). The assessment methods used where: strip transects sampling. Samplings were performed from June 2008 to February 2011, distributed at summer and winter in daytime hours (0600 - 1000 h) and night (1900 - 2200 h) in three habitats: mesophilous forests, “pajonales” (tall grasslands) and yatay palm groves. A number of 186 records were obtained after 344.76 km traveled. The calculated population size was 430 individuals (CI = 324-548), based on available habitat area in the park (62.3 km2), and an estimated average density of 6.9 ± 0.9 brocket deer/km2. Density varied significantly in each area: 11.2 ± 1.4 ind/km2 in mesophilous forest, 3.5 ± 1.1 ind/km2 in pajonales, and 5.5 ± 1.5 ind/km2 in yatay palm groves. Results showed Mazama gouazoubira´s higher affinity for mesophilous forests. Population density estimates of this species will allow monitoring and future studies in the
northeastern region of Argentina.

Palabras clave


Deer; population size; Mburucuyá National Park

Texto completo:

PDF

Referencias


Ayala, J. & Noss, A. 1999. Censos por transectas en el Chaco Boliviano: limitaciones biológicas y sociales de la metodología, pp. 29-36. In: Cabrera, E., Mercolli, C. & Esquin, R. (Eds.). Manejo de fauna silvestre en Amazonía y Latinoamérica. Fundación Moisés Bertoni, Asunción.

Bagnouls, F. & Gaussen, H. 1957. Les climats biologiques et leur classification. Annales Geógraphiques, 66: 193-220.

Bestelmeyer, S. V. & Westbrook, C. 1998. Maned Wolf (Chrysocyon brachyurus) predation on Pampas Deer (Ozotocerus bezoarticus) in Central Brazil. Mammalia, 62: 591-595.

Black, P. & Vogliotti, A. 2008. Mazama gouazoubira. In: IUCN 2012. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.2. . Downloaded on 22 February 2013.

Bruniard, E. D. 1981. El clima de las planicies del norte argentino. Tesis doctoral. Facultad de Humanidades de la Universidad Nacional Nordeste, Corrientes, 365 pp.

Burgos, J. J. 1970. El clima de la región nordeste de la República Argentina en relación con la vegetación y el suelo. Boletín de la Sociedad Argentina de Botánica XI (supl.): 37-101.

Cabrera, A. L. 1976. Regiones Fitogeográficas Argentinas. Enciclopedia Argentina de Agricultura y Jardinería, Segunda Edición, Tomo II. Acme, Buenos Aires, 85 pp.

Canevari, M. & Vaccaro, O. 2007. Guía de mamíferos del sur de América del Sur. Literature of Latin América, Buenos Aires, 424 pp.

Caraballo, C. F. 2009. Patrón de uso de hábitat del guazuncho (M. gouazoupira, Artiodactyla, Cervidae) durante un ciclo anual, en bosques nativos y exóticos del Centro-Oeste de Entre Ríos. APRONA, Boletín Científico, 41: 1-15.

Carnevali, R. 1994. Fitogeografía de la Provincia de Corrientes. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria, Corrientes, 324 pp.

Chatellenaz, M. L., Cano, P. D., Saibene, C. & Ball, H. A. 2010. Inventario de las aves del Parque Nacional Mburucuyá (Provincia de Corrientes, Argentina). Acta Zoológica Lilloana, 54: 139-160.

Cunningham, S. C., Gustavson, C. R. & Ballard, W. B. 1999. Diet selection of mountain lions in southeastern Arizona. Journal of Range Management, 52: 202-207.

Black-Décima, P.B., Rossi, R. V., Vogliotti, A., Cartes, J. L., Maffei, L., Duarte, J. M. B., Gonzalez, S. & Juliá, J. P. 2010. Brown Brocket Mazama gouazoubira (Fischer 1814), pp. 190-201. In: Duarte, J.M.B. & Gonzalez, S. (Eds). Neotropical Cervidology. Biology and Medicine of Latin

American Deer, Funep/UICN.

Dellafiore, C. L. & Maceira, N. O. 1998. Problemas de conservación de los ciervos autóctonos de la Argentina. Mastozoología Neotropical, 5: 137-145.

Desbiez, A. L. J., Bodmer, R. E. & Tomas, W. M. 2010. Mammalian densities in a neotropical wetland subject to extreme climatic events. Biotropica, 42: 372-378.

Di Bitetti, M., De Angelo, C., Muzzachiodi, N.& Paviolo, A. 2012. Mazama gouazoubira, pp. 126-127. In: Ojeda, R. A., Chillo, V. & Díaz Isenrath, G. B. (Eds). Libro Rojo de Mamíferos Amenazados de Argentina. SAREM, Argentina.

InfoStat, versión 2008, Manual del Usuario. Grupo InfoStat, FCA, Universidad Nacional de Córdoba, Córdoba, 336 pp.

Duarte, J. M. B. & Reis, M. L. 2012. Espécies de cervideos brasileiros não ameaçados de extinção, pp. 20-26. In: Duarte, J. M. B. & Reis, M. L. (Eds). Plano de Ação Nacional para a Conservação dos Cervídeos Amenaçados de Extinção. Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade, Brasil.

Duarte, J. M. B., Vogliotti, A., dos Santos Zanetti, E., de Oliveira, M. L., Tiepolo, L. M., Figueiredo Rodrigues, L. & Bonjorne de Almeida, L. 2012. Avaliação do Risco de Extinção do Veado-catingueiro, Mazama gouazoubira G. Fischer (von Waldheim), 1814, no Brasil. Biodiversidade

Brasileira, Ano II (3): 50-58.

Emmons, L. H. & Feer, F. 1997. Neotropical Rainforest Mammals: a field guide. Second edition. University of Chicago Press, Chicago, 307 pp.

Giraudo, A. R. & Abramson, R. R. 1998. Usos de la fauna silvestre por los pobladores rurales en la selva paranaense de Misiones. Tipos de uso, influencia de la fragmentación y posibilidades de manejo sustentable. Boletín Técnico de la Fundación Vida Silvestre, 42, Buenos Aires, 48 pp.

Glanz, W. E. 1990. Fauna de mamíferos terrestres de la isla de Barro Colorado: censos y cambios a largo plazo, pp. 523-536. In: Leigh, E. G., Stanley Rand, A. & Windsor, D. M. (Eds.). Ecología de un bosque tropical. Ciclos estacionales y cambios a largo plazo. Smithsonian Tropical Research Institute, Balboa.

González-Marín, R. M., Gallina, S., Mandujano, S. & Weber, M. 2008. Densidad y distribución de ungulados silvestres en la Reserva Ecológica El Edén, Quintana Roo, México. Acta Zoológica Mexicana (n.s), 24: 73-93.

Grubb, P. 2005. Order Artiodactyla, pp 637-722. In: Wilson, D. E. & Reeder, D. M. (Eds). Mammal species of the world, a taxonomic and geographic reference. Vol. 1, 3rd. Edition. The Johns Hopkins University Press, Baltimore.

Jácomo, A. T. A., Silveira, L. & Diniz-Filho, J. A. F. 2004. Niche separation between the maned Wolf (Chrysocyon brachyurus), the crab-eating fox (Dusicyon thous) and the hoary fox (Dusicyon vetulus) in central Brazil. Journal of Zoology, 262: 99-106.

Julia, J. P. & Richard, E. 1999. Estado de Conservación de las corzuelas (Mazama sp.) en el Nordeste Argentino, pp: 447-451. In: Fang, T., Montenegro, O. & Bodmer, R. (Eds.). Manejo y conservación de Fauna Silvestre en la América Latina. Museo Noel K. Mercado, Universidad Autónoma G. R. Moreno, University of Florida, Instituto de Ecología y Wildlife Conservation Society.

Julia, J. P. & Richard, E. 2000. Uso de hábitat, durante el forrajeo, por parte de la corzuela parda (Mazama gouazoubira), en ambientes secundarios de las Yungas y en condiciones controladas. Acta Zoológica Lilloana, 45: 247-256.

Kie, J. G. 1988. Performance in wild ungulates: measuring population density and condition of individuals. General Technical Report. PSW-106. Pacific Southwest Research Station, Forest Service, Department of Agriculture, California, 17 pp.

Koeppen, W. 1948. Climatología. Edic. Fondo de Cultura Económica, México.

Maffei, L. 2001. Estructura de las edades de la Urina (Mazama gouazoubira) en el Chaco Boliviano. Mastozoología Neotropical, 8: 149-155.

Merino, M. L. 2006. Suborden Rumiantia. Familia Cervidae, pp. 118-122. In: Bárquez, R. M., Díaz, M. & Ojeda, R. A. (Eds.). Mamíferos de Argentina, Sistemática y Distribución. Sociedad Argentina para el Estudio de los Mamíferos, Tucumán.

Noss, A. J., Cuéllar Salidas, R. L. & Ayala Crespo, J. 2006. Drive counts for grey brocket deer Mazama gouazoupira in the Bolivian Chaco. Mammalia: 64-69.

Pautasso, A. A. 2008. Mamíferos de la provincia de Santa Fe, Argentina. Comunicaciones del Museo Provincial de Ciencias Naturales “Florentino Ameghino”, Nueva Serie, 13: 1-248.

Periago, M. E. & Leynaud, G. C. 2009a. Density estimates of Mazama gouazoubira (Cervidae) using the pellet count technique in the arid Chaco (Argentina). Ecología Austral, 19: 73-77.

Periago, M. E. & Leynaud, G. C. 2009b. Uso de hábitat y comportamiento de una población de corzuela parda (Mazama gouazoupira) en la Reserva de Chancaní, Córdoba, Argentina. APRONA, 41: 17-23.

Pinder, L. 1997. Niche overlap among brown brocket, pampas deer and cattle in the Pantanal of Brasil. Tesis Doctoral, University of Florida, Gainsville, Estados Unidos. 222 pp.

Reyna-Hurtado, R. & Tunner, G. W. 2005. Habitat Preferences of Ungulates in Hunted and Nonhunted Areas in the Calakmul Forest, Campeche, México. Biotropica, 37: 676-685.

Richard, E. & Fontúrbel Rada, F. 2006. Análisis de las relaciones de preferencia entre frutos componentes de la dieta de la corzuela parda Mazama gouazoubira Fischer (Mammalia, Cervidae), en un ambiente secundario de Yungas (Tucumán - Argentina). Ecología Aplicada, 5: 111-117.

Richard, E. & Juliá, J. P. 2001. Dieta de Mazama gouazoubira (Mammalia, Cervidae) en un ambiente

secundario de Yungas, Argentina. Iheringia, Serte zoología, 90: 147-156.

Richard, E., Juliá, J. P. & Aceñolaza, P. 1995a. Hábitos frugívoros de la corzuela parda (Mazama gouazoubira, Fischer, 1814) (Mammalia: Cervidae), en un ambiente secundario de Yungas. Doñana, Acta Vertebrata, 22: 19-28.

Richard, E., Juliá, J. P., Samaniego, J. & Aceñolaza, P. 1995b. La corzuela parda. Serie Monográfica y Didáctica 22. Universidad Nacional de Tucumán, Tucumán, 35 pp.

Rivero, K., Rumiz, D. L. & Taber, A. B. 2004. Estimating brocket beer (Mazama gouazoubira and M. americana) abundance by dung pellet counts and other indices in seasonal Chiquitano forest hábitats of Santa Cruz, Bolivia. European Journal of Wildlife Research, 50: 161-167.

Robinette, W. L., Loveless, C. M. & Jones, D. A. 1974. Field tests of strip census methods. Journal Wildlife Management, 38: 81-96.

Rodrigues, F. H. G., Hass, A., Lacerda, A. C. R., Grando, R. L. S. C., Bagno, M. A., Bezerra, A. M. R. & Silva, W. R. 2007. Feeding habits of the maned wolf (Chrysocyon brachyurus) in the Brazilian Cerrado. Mastozoología Neotropical, 14: 37-51.

Saibene, C. S. & Montanelli, S. B. 1997. Mapeo de las comunidades vegetales leñosas del Parque Nacional Mburucuyá, Corrientes, Argentina. Facena, 13: 49-57.

Schaller, G. 1983. Mammals and their biomass on a Brazilian Ranch. Arquivos de Zoologia, 31: 1-36.

Sokal, R. R. & Rohlf, F. J. 1999. Introducción a la Bioestadística. Editorial Reverte, México D. F., 362 pp.

Zapata-Ríos, G., Araguillin, E. & Jorgenson, J. P. 2006. Caracterización de la comunidad de mamíferos no voladores en las estribaciones orientales de la Cordillera del Kutukú, Amazonia Ecuatoriana. Mastozoología Neotropical, 13: 227-238.




DOI: https://doi.org/10.21829/azm.2013.2921116

Enlaces refback

  • No hay ningún enlace refback.


Copyright (c) 2017 ACTA ZOOLÓGICA MEXICANA (N.S.)

Licencia de Creative Commons
Este obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.

Acta Zoológica Mexicana (nueva serie), 2019, Vol. 35, es una publicación electrónica continua de acceso abierto, editada por el Instituto de Ecología, A.C. (INECOL), Carretera antigua a Coatepec 351, Col. El Haya, Xalapa, Ver. C.P. 91070, Tel. (228) 842-1800, extensión 4112 http://azm.ojs.inecol.mx/index.php/azm. Editor responsable: Sergio Ibáñez-Bernal, sergio.ibanez@inecol.mx. Reservas de Derechos al Uso Exclusivo No. 04-2016-062312173100-203, versión on-line ISSN 2448-8445, [antes también impresa ISSN 0065-1737], con registros otorgados por el Instituto Nacional del Derecho de Autor. Responsable de la última actualización de este volumen, Sergio Ibáñez-Bernal, Carretera antigua a Coatepec, 351, Col. El Haya, Xalapa, Ver., C.P. 91070. Fecha de la última modificación: 13 de diciembre de 2019.

 CC-BY-NC-SA

Reconocimiento –noComercial-Compartirigual